Mantar sote mutfaklarda sık sık pişen son derece lezzetli bir yemek türüdür. Ülkemiz çapında yetişen mantarların oldukça kaliteli olmasından dolayı ürünler üzerinden başarılı yemekler ortaya çıkarılması tesadüfi bir durum değildir. Özellikle kültür mantarının eşsiz lezzeti ile birleşen harika soslar ve sote halinde sunulan ana öğün yemekleri, yılladır sofralarımızda baş köşede yer almayı başarmıştır. Bu lezzetli yemek örneklerinden biri de mantar sote tarifi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde özellikle bayanlar tarafından akşam yemeklerinin lezzetli tercihleri olarak pişirilmekte ve aile fertlerine de sunulmaktadır. Bu bağlamda bizde sizler için son zamanlarda mantar sote tarifi olarak sıklıkla araştırılan ve püf noktalarının öğrenilmeye çalışıldığı ilgili yemeği detaylı şekilde inceledik.
MANTAR SOTE TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER NELERDİR?
Öncelikle yemeğin ana bileşeni olan ve sunum sırasında büyük bir yer kaplayan bir paket kültür mantarı, elinizde bulunması gereken en temel maddedir. Kültür mantarının, konusunda başarılı bir şekilde işlenebilmesi için kaliteli bir yerden alınması ve içeriğinde kimyasal ürünlerin bulunmaması gereklidir. Daha sonra yemeğe lezzet verecek olan 2 adet soğanında envanterinizdeki yerini almasını sağlamalısınız. İç malzemelerde kullanılacak olan bir diğer ürün ise 2 adet havuçtur. Daha sonra yaklaşık 1 çorba kaşığı soya sosu, 1 tutam karabiber, çay kaşığı kadar tuz, 1 tutam kimyon, 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ve tercihe göre kullanımı değişikli gösteren 1 çorba kaşığı esmer şeker de mantarlı sote tarifi boyunca sizlere eşlik edecek ürünlerin arasında yer almaktadır.
MANTAR SOTE YAPMAK İÇİN GEREKEN MALZEMELER NELERDİR?
Öncelikle hijyen ve sağlık açısından önemli görülen mantar yıkama işlemi gerçekleştirilmeli ve tavanın zeytinyağı ile ısıtılması sağlanmalıdır. Daha sonra iç malzeme olarak kullanılacak havuç ve soğanların gelişi güzel olarak doğranması ve üzerlerine azami miktarda esmer şekerin dökülmesi gereklidir. Mantar sote tarifi uygulaması sırasında karamelize işlemi gerçekleştirmek istemiyorsanız havuç ve soğanın direk olarak sotelenmesi de mümkündür. Soğan ve havucun sote işlemleri gerçekleştirilirken sapları tamamen yok edilen mantarlarında aynı tava içerisine eklenmesi sağlanır. Son olarak mantarlar suyunu çektikten sonra sosunun hazır edilerek hızlıca karıştırılması gerekmektedir. En son istediğiniz türden baharatları da ekleyerek kısık ateşe bırakmanız durumunda mantar sote yemeğini afiyetle tüketebilirsiniz.